top of page
Търсене

Венците и повешена чувствителност на зъбите


Здравите венци са от съществено значение за здравите зъби. Отдръпването на венците е една от основните причини за чувствител

ност на зъбите. Прекалено честото или агресивно четкане на зъбите, продължителното заболяване на венците (гингивит или пародонтит), както и стареенето, могат да допринесат за отдръпване на венците. С отдръпването на венците, подлежащия слой дентин може постепенно да се оголи.


Може ли избелването на зъбите да причини чувствителност? Чувствителността, която може да бъде изпитана по време и след професионалните процедури за избелване, е различна от дентиновата свръхчувствителност. Дентиновата свръхчувствителност е често срещано и болезнено състояние на зъбите, което може да се прояви в следствие оголване на дентина на зъба (обикновено в резултат на отдръпване на венците или изтъняване на зъбите). Въпреки това, в случай на избелващи процедури, избелващият компонент от нея може да проникне в зъба, причинявайки чувствителност. Клиничните проучвания показват, че пастите за зъби, съдържащи калиев нитрат, могат да намалят чувствителността, свързана с професионалните процедури по избелване. При тези проучвания, пациентите, започнали да използват Sensodyne с калиев нитрат две седмици предварително. В резултат, по време на избелващи процедури те са изпитали по-малко чувствителност след приключването им в сравнение с пациентите, които са използвали обикновена флуоридна паста за зъби.

Говорете с вашия стоматолог за чувствителността, свързана с избелване на зъбите, ако обмисляте да се подложите на избелваща процедура.


Източник: www.sensodyne.bg

Komentáře


bottom of page