top of page
Търсене

Изтъняване на емайла


Емайлът е твърдата външна повърхност на зъба. Въпреки че емайлът е най-твърдото вещество в човешкия организъм, с течение на времето той може постепенно да се изтъни и да оголи дентина под него, което може да доведе до чувствителност на зъбите. Изтъняването на емайла може да бъде причинено от:


Скърцане със зъби Скърцате ли със зъби през нощта или през деня? Ако да, това може да доведе до изтъняване на емайла, което с течение на времето може да оголи дентина под него.


Миене на зъбите Ако миете зъбите си твърде често или твърде силно, това може да доведе до износване на зъбния емайл или отдръпване на венците. За да предотвратите това попитайте вашия зъболекар за съвет относно най-добрата техника за миене на зъбите, режим на орална хигиена за вас и опитайте да използвате четка за зъби с меки влакна.


Киселинна Ерозия С течение на времето, киселинните храни и напитки, могат да предизвикат изтъняване на емайла - това се нарича киселинна ерозия. Киселинните храни и напитки включват плодове и плодови сокове, газирани напитки, черно кафе или чай, вино и всичко, което има остър вкус като кетчуп или дресинг за салати. Само четири консумации на висококиселинни храни в рамките на деня могат да изложат емайла на риск от киселинна ерозия. Ако смятате, че зъбния ви емайл е подложен на риск от киселинна ерозия, консултирайте се с вашия стоматолог:

  • Попитайте за съвет относно най-добрата техника за миене на зъби и режим на устна хигиена за вас

  • Попитайте за хранителни съвети и как най-добре да предпазите зъбите си срещу последиците от киселинната ерозия при двукратно четкане на ден с флуоридна паста за зъби като ProNamel.


Съвет: Вашият стоматолог може да забележи ранните признаци на изтъняване, ето защо е важно да се подлагате на редовни профилактични прегледи. Ако мислите, че сте изложен на риск от изтъняване на емайла, консултирайте се с вашия стоматолог.


Източник: www.sensodyne.bg

Comments


bottom of page