top of page
Търсене

Какво причинява чувствителност на зъбите?


Дентиновата свръхчувствителност (или чувствителност на зъбите), е често срещан дентален проблем. Това е състояние, което може да се развие с течение на времето, в резултат на често срещани проблеми като например отдръпването на венците и изтъняването на емайла. Повечето от засегнатите са на възраст между 20 и 50 години. Чувствителността на зъбите може да се прояви, когато по-меката, вътрешната част на зъба наречена "дентин", се оголи. Дентинът се намира под емайла и венците. Хиляди микроскопични каналчета преминават през дентина към центъра на зъба. Когато дентинът е оголен, външен стимул (като студена напитка, например) може да възбуди нервите вътре в зъба, което води до характерната краткотрайна, остра болка при чувствителност на зъбите.


Единствено стоматолог може да потвърди, че страдате от дентинова свръхчувствителност. Ако изпитвате някакви проблеми със зъбите си, винаги се консултирайте с вашия стоматолог. Ако страдате от дентинова свръхчувствителност, може да помогнете за намаляване на допълнителното оголване на дентина, да се погрижите за чувствителните си зъби и да облекчите болезнените симптоми като предприемете някои прости промени в ежедневната грижа за устната кухина и хранителните ви навици.

В този раздел ще разгледаме някои от основните причини за чувствителност.

  • Изтъняване на емайла, например от скърцане на зъбите или прекалено често миене на зъбите

  • Отдръпване на венците, например от заболяване на венците или агресивно четкане на зъбите

Чувствителността, която може да се изпита по време и след професионална процедура за избелване на зъбите, е различна от дентиновата свръхчувствителност.


Източник: www.sensodyne.bg

Commenti


bottom of page